De Primitivo, een complex wijntje op meerdere gebieden
De Primitivo, een complex wijntje
De Italiaanse primitivo wijnen zijn op dit moment in Nederland misschien wel de meest populaire rode wijnen. Een snelle blik op de veel gebruikte Vivino app leert ons dat een score van 4 of hoger (op een schaal van 5) totaal niet ongebruikelijk is. Deze wijnen worden dus enorm goed beoordeeld door de gebruikers! Maar waar komt deze wijn vandaan en wat maakt het nou dat deze Primitivo wijnen zo populair zijn? Voor we die vragen gaan beantwoorden gaan we eerst even terug in de geschiedenis.
Hoe het allemaal begon
Als we helemaal teruggaan naar de historie van dit druivenras komen we niet uit in Italië, maar in Kroatië. Daar ligt de oorsprong van deze druif onder de naam Tribidrag of Crljenak Kastelanski. Vanuit hier is de druif de wereld over gegaan en heeft het zich voornamelijk in Italië en de verenigde staten genesteld. In Amerika wordt deze wijn gemaakt en verkocht onder de naam Zinfandel en in Italië onder de naam Primitivo. Dit was alleen niet bekend. Het balletje (of druifje) is pas in de jaren 60 gaan rollen toen een Amerikaanse planten patholoog op een terras in Puglia toch echt dacht een glaasje Zinfandel te drinken.
Hier is daarna veel onderzoek naar gedaan om dit te bewijzen. De Amerikanen wilde hier namelijk in eerste instantie helemaal niets van weten. Want hun populaire Zinfandel was toch typisch Amerikaans en geen Italiaans import product? Aan de andere kant was de Primitivo de trots van Puglia en ook hier hadden de Italianen zware bedenkingen over.
DNA onderzoek gaf in 2002 de uitkomst en daaruit kwam naar voren dat beide druivenrassen zijn voortgekomen uit de Tribidrag die ook weer identiek is aan de Crljenak Kastelanski. Snap je het nog?
In Italië vind je deze druiven voornamelijk in de hak van de laars, in de regio Puglia. Het is verreweg de bekendste druif uit deze regio. De naam van de Primitivo komt voort uit het latijnse woord “primitivus” wat betekent “als eerste rijp” of “vroege rijping”.
De populariteit
Tot zover de geschiedenis, maar wat maakt de Primitivo wijn nu zo populair? Daarin kunnen we denk ik kort zijn….dat is namelijk de smaak en geur. Een goede Primitivo is vol, krachtig, fruitig en heeft geweldige aroma’s van pruimen, kersen en kruiden. Door het warme en droge weer in Puglia heeft de Primitivo een hoog alcoholpercentage wat hem een licht zoetje meegeeft in de afdronk. Heerlijk bij een diner met kruidig eten of bij de openhaard met een kaasplankje.
Het beste nieuws
En wat misschien nog wel het beste nieuws is is de prijs/kwaliteit verhouding. De wijnen uit Puglia zijn de laatste jaren enorm in opkomst, maar zijn over het algemeen nog zeer goed te betalen. Een echte topwijn uit dit gebied heb je al voor ongveer 10 euro per fles.
In de maand november is onze meest populaire Primitivo in een speciale aanbieding, namelijk de Pepenero Primitivo van het wijndomein Cignomoro. Als je 6 flessen koopt krijg je de 6e gratis. Hiervoor geldt wel op=op! Klik hier om naar de aanbieding te gaan!